Huzarensalade

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Huzarensalade

By Chef Gepubliceerd: oktober 9, 2012

  • Opbrengst: 8 Porties
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • Klaar In: 1 uur 10 minuten

De huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ‘huzarensalade’ genoemd.

Ingrediënten

    Instructies

    1. Zet de aardappels op met water en wat zout en laat ze in ongeveer 20 minuten gaar worden.
    2. Laat de zoutzure uitjes ondertussen in een zeef uitlekken.
    3. Doe vervolgens de zeer fijn gesnipperde ui in een grote kom.
    4. Snijd 2 van de augurken in zeer fijne stukjes en doe ze in de kom bij de ui.
    5. Meng in een schaaltje de olie met de azijn en de mosterd.
    6. Snij de eieren overlangs in plakjes. Leg 10 mooie plakjes en een kontje apart voor garnering. Snipper de rest van de plakjes ei heel fijn en voer de snippers toe aan de ui en augurk.
    7. Controleer vervolgens of de aardappelen gaar zijn, giet ze vervolgens af en spoel ze af met koud water. Hak of snijd de aardappels in kleine stukjes en maak ze fijn met een mixer.
    8. Roer de aardappelen door de inhoud van de grote kom en roer de helft van de olie- azijnsaus erdoor. Maak het geheel niet te nat. Voeg daarna naar smaak nog wat olie- azijnsaus toe.
    9. Snijd van de inhoud van 1 blikje boterhamworst 10-12 staafjes van ongeveer dezelfde afmeting en leg ze apart. Snijd van de boterhamworst uit het tweede blikje 1 plak af. Snipper de rest van de worst zeer fijn.
    10. Meng nu de boterhamworst samen met 2 eetlepels mayonaise door de ingrediënten in de grote kom.
    11. Proef nu de aardappelsalade en maak die goed op smaak met 1 1/2 eetlepel mayonaise, citroensap, marjoleinpoeder, witte peper, zout en worchestershiresaus.
    12. Snijd een grote tomaat even boven het midden overdwars door en haal de zaadjes er uit.
    13. Giet de mais zeer goed af en schep er 1/2 eetlepel mayonaise doorheen. Doe er vervolgens een paar druppels citroensap doorheen. En hou dit mengsel apart.
    14. Schep de aardappel salade op een serveerschaal en maak deze op met in plakjes gesneden tomaat, het mais mengsel, de plakjes ei, de overgebleven in dunne plakjes gesneden augurken, zoetzure uitjes en staafjes boterhamworst.
    15. Over de aardappelsalade kan men naar keuze mayonaise smeren. Eigenlijk kan men de fantasie de vrije loop laten en de schaal opmaken zoals men dat zelf het mooist en lekkerst vind.

    Geef een reactie